‘Ze zijn zo leuk samen’

Uit een onderzoek naar welk beroep mensen als ongeloofwaardig inschatten staat de autoverkoper met stip op één. Tja, occasions zijn opvallend vaak van een oud vrouwtje geweest 😉

We willen niet op voorhand de verkoper in de dierenspeciaalzaak of het tuincentrum in ditzelfde rijtje scharen, maar we krijgen bij ‘Hazel’ helaas vaak berichten van wanhopige baasjes over hun vechtende konijnen. Zij kregen in de winkel te horen dat twee (gecastreerde) rammen of twee voedsters prima samen gaan. Geen eerlijke informatie ….

Niets is minder waar. Hoe leuk ze ook samen zijn als ze klein zijn, zodra de hormonen beginnen op te spelen ontstaat er onherroepelijk strijd. De konijnen gaan vechten en verwonden elkaar, soms zelfs tot bloedens toe.

Ook al doen op internet verhalen de ronde van twee rammen of twee voedsters die samen heel gelukkig oud zijn geworden, de enige echte succesformule is de combinatie van een gecastreerde ram met een (gesteriliseerde) voedster.

Het feit dat je opa – ondanks dat hij flink rookt – al 90 is en in blakende gezondheid verkeert is immers ook geen bewijs dat roken onschuldig is. Net zo min bewijzen deze verhalen op internet dat twee konijnen van hetzelfde geslacht prima samen gaan. Ook niet als het twee ‘zusjes’ of ‘broertjes’ zijn. Konijnen kennen namelijk geen familiebanden en kunnen ook een genetisch verwant konijn als een indringer zien.

Wat te doen als je toch bent afgegaan op het advies om twee rammen of voedsters bij elkaar te zetten? Er zijn grofweg drie opties. We gaan daarbij even uit van een situatie waarbij iemand twee rammen heeft:

1 Geef elke ram een vriendin en huisvest ze daarna apart.

2 Maak een groep bestaande uit twee rammen en twee voedsters.

3 Doe afstand van één ram en zoek voor de ander een vriendin.

Bij twee voedsters kun je een groep maken met een gecastreerde ram erbij of afstand doen van één voedster en de ander koppelen aan een gecastreerde ram.

Bij ‘Hazel’ kunnen we je helpen bij een koppeling of bij afstand doen.

Welke optie je ook kiest, het is altijd vervelend omdat dit niet was wat je bij aanschaf voor ogen had.

Voorkom dergelijke situaties en laat je juist adviseren. Een konijnenopvang zal je altijd een betrouwbaar en eerlijk antwoord geven. Dat is immers de beste PR 😊

hazelTwee voedsters of twee rammen samen – dit gaat fout!