Konijn aanschaffen door adoptie bij een asiel of opvang

Konijn adopteren bij Hazel

Konijn adopteren en koppelen

Op zoek naar een maatje voor jouw konijn? Of wil je misschien beginnen met konijnen? Konijnenopvang Hazel helpt je graag! Als opvang staan wij voor het belang van een konijn. Daarom helpen we niet alleen met het vinden van een maatje of een koppel konijnen, maar ook helpen we je graag bij het informeren over het konijnenverblijf.

Konijnenkoppel

Konijnen zijn groepsdieren, dit vinden wij dus ook ontzettend belangrijk. Konijnen die samen leven en niet alleen. In onze opvang vangen wij konijnen op met als doel om ze weer te herplaatsen. Wij plaatsen konijnen nooit alleen uit, altijd met een maatje of in een groep.
Wij plaatsen altijd een gecastreerde ram bij een voedster. Helaas gaan twee rammen of twee voedsters samen in 98% van de gevallen niet goed. Lees hier meer over waarom dat niet goed gaat.


Vier stappen voor een geslaagde adoptie

Stap 1: jij hebt één of meerdere konijn(en) thuis en hebt een leuk, geschikt konijn gezien op onze website of Facebook. Of je hebt nog geen konijnen en interesse in een leuk koppel. Vul dan een aanvraagformulier in voor adoptie.


Stap 2: wij nemen contact met jou op om een afspraak te maken voor een speeddate bij de opvang. Vooraf controleren wij altijd het verblijf, omdat het belangrijk is dat de konijnen altijd kunnen rennen, springen, huppen en ontdekken.


Stap 3: Samen met jouw konijn(en) kom jij een bezoekje brengen aan onze opvang. Hier zal kennis worden gemaakt met het adoptiekonijn door middel van een koppeling. Of jij maakt kennis met een leuk koppel van de opvang.


Stap 4: Als de eerste kennismaking goed verloopt, zal de nieuwe vriend/vriendin samen met jouw konijn naar huis gaan in één ruime vervoersmand.


Hoe gaat een koppeling in zijn werk?

Een konijn kiezen voor de speeddate

De koppeling van de konijnen zal plaatsvinden bij de opvang op de afgesproken dag en tijd. Hier zal dan een vrijwilliger aanwezig zijn die veel ervaring heeft met het koppelen van konijnen. Elke koppeling is uniek en verloopt anders. Wij kunnen als konijnenbaasjes soms heel enthousiast zijn over juist dat witte konijn of die met dat schattige vlekje en de hangoren. Maar het kan zomaar zijn dat jouw konijn daar toch even anders over denkt. We proberen in elk geval te kijken naar karakters die bij elkaar passen. En als het niet klikt, zullen we samen met jou kijken naar een andere oplossing. Hier komen we altijd uit!

De konijnen koppelen

Een speeddate is eigenlijk precies zoals het klinkt. We zetten de konijnen samen in een ren om de eerste reactie te zien. Onze vrijwilligers zijn goed in het observeren van het gedrag van konijnen. Wij proberen ook altijd zoveel mogelijk uit te leggen wat we zien.

De meeste koppelingen verlopen goed en snel, dit wil zeggen dat wij binnen 30 minuten aardig kunnen inschatten of het een gelukkig konijnenkoppel gaat zijn.

Geslaagde speeddate en mee naar huis

Wanneer de eerste kennismaking goed verloopt, mogen ze samen naar huis. Autorijden is een stressmoment voor konijnen. Door samen in een mandje te zitten kunnen ze steun aan elkaar vinden. Dit schept een band, daarom raden wij aan om ze samen in één vervoersmand te vervoeren. Een handdoek of stro onderin de mand zorgt ervoor dat de konijnen niet wegglijden.

Papieren in orde maken en spulletjes mee

Samen maken we nog een adoptieformulier in orde, daarop staan onze adoptievoorwaarden en krijg je het entingsboekje van het konijn mee.
Ook krijg je een zakje met overgangsvoer mee. Dit is het voer dat het konijn bij de opvang heeft gegeten. Dit voer meng je een week meng je met je eigen voer. zo kunnen de gevoelige darmen langzaam overschakelen op het nieuwe voer.

Koppelvakantie

Soms kan het zijn dat een koppeling wat meer tijd nodig heeft, ook hier hebben wij als opvang over nagedacht! Als de liefde nog even moet groeien, kunnen wij er een koppelvakantie aan vast plakken. Dit zit bij de prijs inbegrepen. Ook als je niet zelfstandig de koppeling thuis verder kan doen is het mogelijk dat de konijnen nog blijven logeren.


Een koppeltje konijnen rent vrolijk buiten nadat zij zijn geadopteerd bij Konijnenopvang Hazel.

Thuiskomst na koppeling

Een tijdje later kom je thuis met een goed gevulde reismand. Met de nodige informatie en een blij konijnenkoppel. Het is ook wel spannend dag voor iedereen. De konijnen komen in een hun verblijf, voor de één is dat bekend terrein, voor de ander is het helemaal nieuw. Hierdoor kan je bepaald gedrag zien. Omdat de geur van het ene konijn nog aanwezig is en dat zorgt voor (opnieuw) rangordebepaling.

Verblijf geurvrij maken

Het is dan ook belangrijk dat je het hok voordat je ze erin zet, even schoon maakt. Een emmertje met water en schoonmaakazijn om alle geurtjes zoveel mogelijk te verwijderen. En lekker schone bodembedekking, schoon hooi, vers drinkwater en nieuw stro. Dit kan meehelpen aan een fijne thuiskomst voor beide.

Rangorde bepalen

Het kan voorkomen dat de konijnen elkaar even achter na zitten (vlinderen) of elkaar uit een hoek jagen. Dit is normaal gedrag om de randorde te bepalen. Doordat de konijnen op nieuw terrein zijn veranderd de dynamiek en moeten ze weer even kijken hoe de rangorde is. Laat dit even gebeuren.

Het gaat niet goed

Gaat het thuis anders dan dat wij vooraf hadden omschreven? Neem contact met ons op, wij zullen je op afstand helpen. Lukt dit niet, dan zullen wij kijken of we op de opvang kunnen koppelen of we proberen het met een andere konijnenvriend.

Vallen de konijnen elkaar aan? Beginnen ze te vechten en vliegen de haren door het hok? Haal ze dan uit elkaar en neem contact op met ons. Samen kunnen we beoordelen wat dan een goede vervolgstap is.

Blije konijnen en blije baasjes

Wij zijn geen dierenwinkel dus zullen altijd zorgen dat zowel de konijnen als de baasjes gelukkig zijn na een koppeling. Koppelingen vinden plaats op afspraak. De opvang is geopend op dinsdagavond en zaterdagochtend. Kom met ons in contact en neem onze adoptievoorwaarden vooraf door.

Update naar de opvang

Gaat het allemaal goed thuis en heb jij een gelukkig konijnenkoppel? Ook dan vinden we het leuk om nog wat van je te horen met een foto of filmpje.


Kosten van adoptie

  • Voedster €55,-
  • Voedster, indien gesteriliseerd (geen standaard procedure) €125,-
  • Ram gecastreerd €95,-
  • Koppel (voedster en gecastreerde ram) €125,-
  • Koppel ( indien gesteriliseerde voedster en gecastreerde ram) €175,-

Pinnen is mogelijk bij de opvang, dit heeft onze voorkeur. Contant betalen is ook mogelijk.

De konijnen die wij uitplaatsen zijn medisch gecontroleerd door de dierenarts. Zij zijn gezond en ze hebben de vaccinaties gehad tegen Myxomatose, RHD1 en RHD2. Hier kun je meer lezen over het vaccineren van je konijn.

Twee konijnen zijn bij de konijnenopvang voor een koppeling.

hazelKonijn adopteren