Je konijn in topconditie
Om je konijn in topconditie te houden is af en toe een bezoekje aan de dierenarts noodzakelijk. Waarschijnlijk niet het meest favoriete uitje van je konijn, maar de dierenarts kijkt er wél naar uit om hem of haar te zien. Er zijn namelijk een aantal ziektes en aandoeningen die je beter kunt voorkomen of die in een vroegtijdig stadium nog goed te behandelen zijn.
Tevens vinden tijdens de vaccinaties ook andere controles plaats zoals het controleren van het gebit, nagels & vacht en het luisteren van longen & hart.

Jaarlijkse entdag bij konijnenopvang Hazel


Konijnenziektes
Onder konijnen komen in Nederland helaas drie virusziekten voor: Myxomatose en RHD1 en RHD 2. Door jaarlijks laten enten van uw konijn kunt u veel leed voorkomen. Deze virusziektes hebben helaas bijna altijd een dodelijke afloop, daarom is voorkomen door vaccineren zo belangrijk!

Met een vaccinaties beschermt u uw konijn tegen deze ziektes en het geeft één jaar lang bescherming. Omdat Myxomatose het meeste voorkomt in de zomermaanden en de nazomer, adviseren we de konijnen elkaar jaar in het voorjaar (april – juni) te laten vaccineren. Mocht uw konijn dus nog niet gevaccineerd zijn, dan is ons advies om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij uw dierenarts voor het laten vaccineren van uw konijnen.

Jaarlijkse entdag
Konijnenopvang Hazel organiseert ieder jaar een entdag in het voorjaar, waarop je jouw konijn tegen gereduceerd tarief kunt laten vaccineren. Dierenkliniek Schaijk is hierbij aanwezig. Zij kijken je konijn dan ook meteen na, van neus tot staart. Tevens zijn er op die dag interessante workshops en activiteiten.
Voor interesse: houd onze website en Facebook in de gaten!

  Alle konijnen bij ‘Hazel’ zijn ingeënt. Ook van logees vragen we dat ze volledig gevaccineerd zijn.

Jaarlijkse entdag bij Hazel

Letterlijk met lange tanden eten
Konijnentanden groeien een leven lang door. Het is daarom belangrijk dat een konijn naast brokjes altijd wat te knabbelen of knagen heeft: vers hooi, takjes (populiertakken zijn heel geschikt), een stukje wortel. Wat betreft brokjes is het ook beter te kiezen voor de wat hardere varianten met veel vezels die de natuurlijk slijtage bevorderen (Science Selective, Hope Farms). Soms is de stand van het gebit of de kaak dusdanig dat natuurlijke slijtage niet of in onvoldoende mate plaatsvindt. Daarom is het belangrijk in de gaten te houden of je konijn goed blijft eten. Eet het konijn zijn bakje meerdere keren niet leeg?  Gaat hij op het voer af, maar eet het vervolgens toch niet op? Dat kunnen tekenen zijn van gebitsproblemen. Laat in zo’n geval een dierenarts een check uitvoeren. Lichte problemen kunnen door een dierenarts verholpen worden. Gebeurt er niets dan groeien de tanden alsmaar door (men spreekt van olifantstanden) en kan het konijn op den duur helemaal niet meer eten. Ook de kiezen zijn van belang om te controleren.

Olifantstanden bij uw konijn

hazelKonijnen wel of niet vaccineren?