Castratie en sterilisatie van uw konijn


Graag vertellen wij je meer over het belang van castreren en steriliseren bij konijnen en hoe wij dit doen bij Hazel.

Konijnen zijn groepsdieren en hebben behoefte aan een maatje. Konijnenopvang Hazel helpt bij het opvangen en herplaatsen van konijnen. Om dit in goede banen te leiden, plaatsen wij altijd een gecastreerde ram bij een voedster uit. Twee rammen of twee voedsters samen gaat in 98% van de gevallen niet goed en mondt vaak uit in vechtende konijnen. Het liefst heb je ze in evenwicht: een mannetje (ram) samen met een vrouwtje (voedster).

Wanneer de ballen van een ram zijn ingedaald (meestal na 3-6 maanden) is een ram vruchtbaar en klaar voor castratie. Castratie is niet alleen aan te raden om voortplanting te voorkomen (er zijn immers al te veel konijnen op de wereld/opvang), ook om agressief gedrag van het konijn te verminderen naar zijn konijnenmaatje of naar de konijnen-ouders.

Een voedster plaatsen wij als opvang, gezien de kosten, niet gesteriliseerd uit. Toch raden wij dit ten zeerste aan. U kunt uw voedster vanaf 6 maanden laten steriliseren. Bij voorkeur voordat ze 2 jaar oud zijn. Onder met name oudere voedsters komen baarmoedertumoren relatief vaak voor. 50 tot 80% van de konijnen boven de vier jaar oud kan hieraan lijden. Een sterilisatie kan dit in de meeste gevallen voorkomen.
Lees er meer over op de website van Konijnen.nl.

hazelCastratie of sterilisatie van uw konijn