Help je konijn de winter door


Onze vrijwilligster Patricia heeft rode oren. Nee, niet door de kou.
Patricia beheert de Hazel-telefoon. En die staat de afgelopen dagen gelukkig roodgloeiend.
Gelukkig? Ja, want dat betekent dat veel konijnenbezitters bezorgd zijn om hun kleine knagers en ze hen zo goed mogelijk door deze extreme kou willen helpen.

Onder het motto ‘kennis is macht’ hebben we hier een aantal vragen gebundeld. Hopelijk vind ook jij tips en antwoorden tussen deze FAQ’s:

Hoe weet ik of mijn konijn het koud heeft?
Anders dan veel mensen denken zijn de oren geen indicator voor kou. Je konijn heeft in zijn nek een klein kuiltje. Als dat warm aanvoelt heeft je konijn een goede temperatuur, ook al voelen de oren dus misschien wel koud aan.

Min 15! Moet mijn konijn niet naar binnen?
Een begrijpelijke gedachte, maar binnen voelt het voor een konijn hetzelfde als wanneer wij in ons skipak in een ruimte van 20 graden bivakkeren.
Haal je je konijnen naar binnen dan betekent het dat ze binnen moeten blijven tot de buitentemperatuur in de dubbele cijfers zit. En dat duurt nog wel even…
Een uitzondering vormen oude en heel jonge konijnen. Zij zijn kwetsbaar. Bij hen kun je wel overwegen ze gedurende de winter in een garage of schuur te zetten.

Nee hè! Het drinkwater is alweer bevroren.
Met dit probleem kampen wij in onze opvang ook. En helaas, ook wij hebben de oplossing (nog) niet gevonden. Er is druivensuiker speciaal voor dieren verkrijgbaar. Deze kun je in een kleine hoeveelheid in het water doen. Bijkomend voordeel: Het geeft meteen wat extra energie. Dit is echter alleen voor kortdurend gebruik.
Een drinkbakverwarmer is de enige echt effectieve methode. Naast natuurlijk meerdere keren per dag het water verversen. Maar dan moet je wel daartoe in de gelegenheid zijn.
Als alternatief kun je extra groenten aanbieden die veel vocht bevatten, zoals appel, komkommer of sla, mits je konijn hieraan gewend is. Zo niet, bouw dit dan langzaam op.

Mag mijn konijn de sneeuw in?
Zoveel konijnen zoveel voorkeuren. Onze Nola (foto boven) is er dol op. Andere konijnen vinden dat witte spul maar raar. Vindt je konijn het leuk, geen probleem. Als hij/zij maar de mogelijkheid heeft om ook droog en in de luwte te zitten.

Hoe houd ik het hok op temperatuur?
Zorg dat de wind geen vat krijgt op het hok. Werk eventueel met windgaas of hang dekens op of zet ze in een onverwarmde schuur. Geef je konijnen lekker veel stro om zich in te nestelen. Vervang dit liefst dagelijks. Er zijn zogenaamde ‘snuggelsafes’ te koop, de winterse equivalent van de icepod. Je warmt ze op in de magnetron waarna ze 10 uur warmte afgeven. Zorg wel dat het hok voldoende ruimte biedt, zodat je konijn de keuze heeft of hij er wel of geen gebruik van maakt.

hazelKonijnen in de winter