![Konijnenverblijf](https://www.konijnenopvanghazel.nl/wp-content/uploads/2021/10/halfwilde-dametjes-oktober-2021.jpg)
Voorwaarden huisvesting
Basisvoorwaarden van een goed verblijf
De opvang heeft als doel om konijnen te herplaatsen. Wij konijnen altijd samen met een maatje of in een groep en met voldoende leefruimte. Het verblijf moet voldoen aan bepaalde voorwaarden, waaronder voldoende ruimte om te bewegen, veiligheid tegen roofdieren en gevaarlijke objecten, de juiste inrichting met bodembedekking, vermaak en schuilplekjes, en de juiste voorzieningen voor eten en drinken. Het verblijf moet groot genoeg zijn, met minimale afmetingen van 4m² voor kleinere rassen en 6-8m² voor grotere konijnen. Het verblijf moet ook veilig zijn, beschermen tegen roofdieren en weersomstandigheden, en vrij zijn van giftige planten en gevaarlijke objecten. Het moet ook geschikt zijn voor vermaak en comfort, met voldoende bodembedekking, speelplekken en schuilplekken.
Voordat een konijn bij ons geadopteerd wordt controleren wij het verblijf. Wij stellen een paar voorwaarden waaraan het verblijf moet voldoen:
- Ruimte om te bewegen:
- minimaal 4m2 voor kleinere rassen
- 6m2 tot 8m2 voor de grotere rassen
- Veilig:
- bescherming tegen roofdieren,
- vrij van giftige planten
- bescherming tegen weersomstandigheden
- vrij van gevaarlijke objecten
- Inrichting:
- bodembedekking
- vermaak
- schuilplekjes
- Eten en drinken:
- drinken uit een bakje
- gezond voer
- onbeperkt hooi
Geen zorgen, een verblijf wat niet voldoet kan bijna altijd dusdanig worden aangepast dat het wel voldoet. Sommige dingen zijn zelfs eenvoudig aan te passen.
Grootte van het verblijf
Als je op zoek gaat naar een konijnenhok, dan zul je merken dat deze helemaal niet zo groot zijn. Wij zien een konijnenhok dan ook enkel als schuilplek. Een basis konijnenhok is altijd te klein en zal uitgebreid moeten worden met een ren. Konijnen zijn actieve dieren en hebben voldoende ruimte nodig om rond te rennen, te springen en te spelen. Zorg voor een ruime konijnenren waarin ze vrij kunnen bewegen en waar ze 24 uur per dag toegang toe hebben. De meeste mensen willen graag zelf een konijnenhok bouwen. Wat we dan vaak zien is dat het konijnenhok is gekocht en dat ze daar een mooie ren aan hebben gebouwd. Dit samen zorgt voor voldoende ruimte om te bewegen.
Maten voor huisvesting
Als minimale afmetingen voor het basisverblijf vragen wij 4m² voor kleinere rassen. Voor grotere konijnen vragen wij 6-8m².
Houd er rekening mee dat deze oppervlaktes gelden voor één enkele ruimte en niet verdeeld zijn over meerdere verdiepingen. Een verdieping lijkt heel leuk, maar als een konijn lekker rondjes wil rennen, binky’s en zoomies wil maken, dan kan dat niet als ze tussendoor een trappetje op moet klimmen. Daarom is het echt belangrijk dat de minimale afmetingen uit één oppervlakte bestaan. Extra verdiepingen zijn natuurlijk geen probleem, bovenop de minimale leefruimte.
Als je verblijf uit de minimale afmetingen bestaat, dan hebben we het over een “basisverblijf”. Daarmee bedoelen we dat de konijnen dan dagelijks de kans moeten krijgen om over een grotere ruimte te beschikken dan de minimumafmetingen. Bijvoorbeeld door onder toezicht los te lopen of andere oplossingen. De konijnen worden zo ook uitgedaagd om op onderzoek uit te gaan, wat het levensgeluk zal vergroten.
Het is ook van groot belang dat konijnen dag en nacht toegang hebben tot het basisverblijf. Juist in de late avond, ’s nachts en in de vroege ochtend zijn konijnen het meest actief. Dus is het essentieel dat ze dan niet opgesloten zitten. Overdag relaxen of slapen ze vaak.
Veiligheid
Bescherming tegen roofdieren
Om konijnen te beschermen tegen indringers zoals vossen, katten en marterachtigen, is het raadzaam om martergaas te gebruiken voor het konijnenhok. Soms is het niet mogelijk om de hele ren volledig af te dekken. Dan kun je, als het verblijf erg groot is, bijvoorbeeld een vogelnet gebruiken om te voorkomen dat roofvogels je konijntje als prooi meenemen. Er zijn heel veel verschillende manieren om je konijn te beschermen tegen roofdieren. Als je een buitenverblijf hebt adviseren wij ook om gaas in te graven om te voorkomen dat je konijn ontsnapt en om te voorkomen dat andere (roof)dieren kunnen binnendringen.
Bescherming tegen weersomstandigheden
Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Alleen kunnen konijnen slecht tegen temperatuurschommelingen. Daarom is het niet verstandig om de konijnen in de winter naar binnen te halen. Als je binnenkonijnen buiten wilt laten leven, zet ze dan voor het eerst buiten in de zomer. Als ze buiten gewend zijn, ontwikkelen ze een dikke wintervacht waarmee ze stevige temperaturen onder het vriespunt aankunnen. Zorg er wel voor dat de konijnen zich warm kunnen nestelen in een dikke laag stro en biedt ze een schutplek aan tegen kou en wind. Als konijnen in een koude winter tegen elkaar aan liggen, steek je hand dan maar eens tussen hen in, dan voel je hoe warm ze zijn!
Zorg bij een buitenverblijf voor beschutting tegen de warme zomerzon en een droge plek bij nat herfstweer. Zo zijn je konijnen veilig en beschermd tegen alle weersinvloeden. Konijnen kunnen beter tegen kou dan tegen warmte, en ze hebben het bij 20C vaak al warm.
Vrij van giftige planten
Konijnen zijn niet altijd even slim. Ze houden van lekker groen en eten vaak ook dingen die schadelijk voor hen kunnen zijn. Waar hun wilde soortgenoten wel onderscheid kunnen maken tussen giftige en niet giftige planten, zijn onze tamme huisvrienden dit vaak verleerd. Het is onze verantwoordelijkheid om te voorkomen dat ze giftige planten kunnen eten. Controleer daarom zorgvuldig het gebied waar ze vrij kunnen rondlopen, zodat ze niets schadelijks kunnen eten. Het eten van giftige planten kan bij konijnen buikpijn veroorzaken en zelfs fataal zijn. Het is dus van groot belang om dit grondig uit te zoeken! Een lijst van giftige planten vind je hier.
Vrij van gevaarlijke objecten
Zorg ervoor dat je konijn zich niet kan verwonden aan voorwerpen in het verblijf. Vermijd scherpe randen waar een konijn zich aan kan openhalen, net als uitstekende schroeven.
Konijnen die binnen worden gehouden, hebben de neiging om aan van alles te knagen en op te eten. Let erop dat dit geen schadelijke objecten zijn voor konijnen, zoals elektriciteitskabels in je huis. Als je konijn knaagt aan dingen die gevaarlijk zijn, verwijder dan het object of zorg ervoor dat het konijn er niet meer bij kan door het af te schermen. Met name snoeren en kabels zijn populair!
Inrichting
Bodembedekking
De ondergrond is een belangrijke factor bij het nemen van voorzorgsmaatregelen. Zorg ervoor dat de ren een ondergrond heeft die deels bestaat uit gras of zand en deels uit tegels. Daarnaast is het aan te raden om ondergrondse bescherming te bieden, zoals het ingraven van gaas of tegels op een diepte van 50 cm met gaas aan de zijkanten. Dit voorkomt dat konijnen een ontsnappingstunnel graven.
Bij een binnenverblijf en in de toiletjes is het prettig om bodembedekking te gebruiken zoals houtkorrels, hennepvezel of strokorrels.
Konijnen zijn van nature zeer hygiënische dieren. Ze hebben de neiging om hun behoefte te doen in een vaste hoek van het verblijf. Je kunt in deze hoek een toiletje zetten, dat is de makkelijkste optie om je konijn zindelijk te houden. Je kunt ze ook trainen om hun keutels in het toilet te laten vallen door de keutels die op andere plaatsen liggen, in het toilet te leggen. Op die manier zullen ze uiteindelijk ook vaak zindelijk worden en een vaste plek gebruiken. Onze ervaring bij de opvang is dat konijnen het liefst vierkante of rechthoekige toiletbakjes gebruiken, de driehoeksvorm toiletbakjes gooien ze om, maar gebruiken ze niet. Zorg ook voor een toiletbak die groot genoeg is, een te kleine toiletbak gebruiken ze niet, en gooien ze opzij.
Vermaak
Konijnen houden van spelen. Het stimuleren van natuurlijk gedrag, zoals graven en knagen, is essentieel voor het welzijn van konijnen. Sommige konijnen hebben behoefte aan zoek en denkwerk. Andere konijnen springen liever overal op en onder. Zorg dat er voldoende te doen is in het verblijf van je konijn. Maak verschillende hoogtes. Een konijn vind het fijn om ergens op te zitten en rond te kijken. Geef ze de mogelijkheid om te graven (bijvoorbeeld in een zandbakje). Geef ze spullen om te slopen, zoals kartonnen dozen (let op dat ze het niet opeten), wilgentakken, huisjes of ander veilig sloopmateriaal. Voor de opvangkonijnen halen we vaak ongeverfde en ongelakte wilgentakmandjes bij de kringloopwinkels. Verstop eten in het verblijf. Er zijn talloze manieren om je konijnen vermaak te bieden, dit hoeft niet duur te zijn, ben maar creatief! Klik hier voor leuke tips! Kijk ook goed waar jouw konijnen graag mee spelen. Het ene konijn is het andere niet en ieder konijn vermaakt zich op een andere manier!
Schuilplekjes
Ten slotte is het belangrijk om in het verblijf schuilplekken te hebben. Niet alleen tegen de weersomstandigheden. Maar ook om zich lekker te kunnen verstoppen. Konijnen vinden het fijn om ergens op of onder te kunnen zitten. Dit kan al een houten kratje zijn, een krukje, een nachthok of een schuilhuisje. Zo kunnen ze zich verstoppen als ze zich bedreigt voelen, maar ook gewoon lekker relaxen zonder alert te hoeven zijn.
Eten en drinken
Drinken uit een bakje
Konijnen moeten altijd de beschikking te hebben over vers drinkwater en hooi. Van nature zijn konijnen gewend om uit plassen water te drinken. Daarom gaat onze voorkeur uit naar drinken uit een bakje in plaats van een drinkfles. Bij een drinkfles kan een konijn last krijgen van gasvorming door de luchtbelletjes die vrijkomen bij het drinken uit de fles. Een konijn kan niet boeren en hierdoor ook de gasvorming niet kwijt. Hierdoor krijgt een konijn buikpijn en alle andere gevolgen van gas, dat kan heel slecht uitpakken.
En het is voor een konijn makkelijker om te drinken uit een bakje. Bij een flesje komt er één druppeltje per keer, terwijl een konijn uit een bakje kan drinken door van haar tongetje een soort kommetje te maken. Dan krijgt ze een flinke slok.
Onbeperkt hooi
Een van de belangrijkste voedingsmiddelen voor een konijn is hooi. De maaltijden van een konijn moeten voor 80% uit hooi bestaan. Een konijn mag dagelijks een pluk hooi krijgen zo groot als ze zelf is. Of meer natuurlijk. Hooi bevat veel vezels. Dit heeft een konijn nodig om het darmstelsel gezond te houden. En hooi is goed voor de kiezen, doordat ze goed moeten malen met de kiezen zullen er minder snel haakjes op komen. Dus allereerst onbeperkt hooi! Probeer verschillende soorten hooi. In de webshop van de opvang verkopen wij diverse soorten hooi!
Gezond voer
- Groente en kruiden: Dagelijks mag een konijn verse groente hebben. Bijvoorbeeld witlof, andijvie, broccoli, paksoi. Als je konijn geen groente gewend is, bouw het dan rustig op. Ook nieuwe soorten dienen rustig opgebouwd te worden. Er zijn ook groentes die ze niet mogen, dus voor je groentes gaat geven, controleer even of het een veilige groente is. Een lijst met veilige en gezonde groentes vind je hier. Bij adoptie kan je bij onze opvang vragen om een ‘menu-kaart’, hierin staan tips voor een gezond en gevarieerd konijnenmenu. Bij de webshop van de opvang verkopen we ook lekkere kruiden, kijk eens hier.
- Biks: Er zijn heel veel verschillende plekken waar je konijnenvoer kan kopen. Zoals bij de supermarkt, de dierenwinkel, online of bij een speciaalzaak. Helaas is niet al het voer wat te koop is ook gelijk goed voor een konijn. Er zijn genoeg winkels waar ze vrolijk gekleurd mengvoer verkopen. Het ziet er lekker uit voor ons mensen, omdat wij zelf ook graag variatie zien in ons eten. Voor een konijn zal het niet veel uitmaken hoe het er uit ziet. Maar, ze halen er soms wel alleen de lekkere mais of snoepkorrels uit. Dan laten ze de rest liggen. Naast het selectief eten wat je dan vaker ziet, zit er in deze zakken voer vaak ook veel te weinig vezels. Wij kiezen bij de opvang voor science selective, maar er zijn nog veel meer goede merken die biks verkopen. De biks in zo’n zak bevatten allemaal dezelfde ingrediënten, waardoor het konijn altijd de belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt.
- Fruit en snoepjes: Natuurlijk mag je je konijn ook af en toe verwennen met een stukje fruit of een konijnensnoepje. Het is echt een lekkernij, maar geen onderdeel van een gezond dieet. Dus blijf er voorzichtig mee.
Als je konijn goede keutels achterlaat kan je vaak al veel informatie krijgen over het voedingspatroon. Laat een konijn de blindedarmkeutels liggen, dan krijgt ze vermoedelijk te veel biks. Blindedarmkeutels zijn zachter, kleiner een beetje plakkerig en wat donkerder. Het lijken mini druiventrosjes. Ze ruiken ook wat zuurder. Als een konijn diarree heeft kan de oorzaak ook liggen bij de voeding, maar ook andere oorzaken hebben, overleg altijd met een dierenarts. Dus goede voeding is heel belangrijk!
Ook knaagstenen die in winkels worden verkocht, zijn niet goed voor konijnen. Ze bevatten heel veel kalk, wat blaasgruis en blaassteen veroorzaakt. Knagen kunnen ze beter aan takken doen!
Het is belangrijk om te benadrukken dat elk konijn uniek is en mogelijk specifieke dieetbehoeften heeft, dus het is altijd goed om advies in te winnen bij een dierenarts voor gepersonaliseerd advies.