Afstand doen van je konijn(en)

Moet jij om welke reden dan ook afstand doen van je konijn? Neem dan contact op met onze opvang. Wij zorgen na afstand voor een tweede kans met een nieuw thuis en een lief maatje voor jouw konijn.

Geen kans in het wild


Als je een konijn neemt is dat een serieuze zaak. Huisdieren en dus ook konijnen zijn namelijk volledig afhankelijk van onze zorg. Helaas kunnen soms de omstandigheden zodanig veranderen dat iemand niet meer voor zijn of haar konijn(en) kan zorgen.

In het geval van een konijn lijkt het voor mensen soms een voor de hand liggende oplossing deze in een park of bos los te laten. Dan denken zij daarmee zelfs goed te doen: ‘we geven het beestje de vrijheid’ of ‘daar komt hij toch ook oorspronkelijk vandaan’.

Wat mensen zich vaak niet realiseren, is dat een tam konijn in de natuur niet zelfstandig kan overleven.

Stichting konijnenbelangen schreef een rapport over hoe konijnen onbegrepen dieren zijn. Hierin wordt ook uitgelegd waarom konijnen niet in het wild overleven.

Konijnen dumpen? Nee!!

Helaas zien we in de opvang bijna wekelijks trieste voorbeelden van zo’n keuze. Deze konijnen komen in heel slechte toestand binnen, mager, ziek, verwond en vaak vol mijt, vlooien en teken. Als je geen andere oplossing meer ziet, trek dan altijd aan de bel!

Wil jij afstand doen van jouw konijn(en)

Afstand doen van je konijn(en)

Mocht je om welke reden dan ook niet meer voor je konijn(en) kunnen zorgen neem dan contact op met onze opvang. Wij zoeken dan met zorg een nieuw baasje met een maatje voor het konijn. Het adoptieproces is zo ingericht dat we vooraf zo goed mogelijk beoordelen of een plek geschikt is voor onze konijnen om te gaan wonen. Jouw konijn zal dan ook een mooie toekomst krijgen. Al onze konijnen worden bij een soortgenootje geplaatst. Dit omdat konijnen alleen heel eenzaam kunnen worden.

Daarnaast kijken we altijd naar het verblijf en is het ook echt belangrijk dat dit voldoet aan onze normen. Pas dan kan een adoptant een konijn mee naar huis nemen. Maar voordat het zover is doen we eerst een date om te bepalen of er een match is.
We gaan dus goed voor je konijn(en) zorgen en proberen ze allemaal zo goed mogelijk terecht te laten komen!

Wil jij afstand doen van jouw konijn? Je kan hier een aanvraag invullen. Bijna altijd is er sprake van een wachtlijst. Dit kan soms onverwacht heel snel gaan, maar soms gaat er ook even overheen. Hier kunnen we helaas niet altijd een goede indicatie van geven.

Waarom afstandskosten?

Wij vragen wel afstandskosten in de vorm van een vrijwillige bijdrage (gemiddeld ontvangen wij €25,- per konijn). Alle konijnen worden bij ons namelijk alleen herplaatst als ze ingeënt zijn en in het geval van een ram ook gecastreerd.

Wanneer een konijn bij ons binnenkomt volgen wij altijd de volgende stappen:

  • Ieder konijn krijgt een volledige controle bij Dierenkliniek Schaijk. Hierbij wordt het gebit, de vacht, de oren en het gewicht gecontroleerd.
  • Alle konijnen krijgen de volledige vaccinaties: Myxomatose, RHD 1 & 2.
  • Rammen worden gecastreerd
  • Voedsters worden gesteriliseerd wanneer wij merken dat zij moeilijk plaatsbaar is. Dit kunnen wij merken aan zeer dominant gedrag, continu willen rijden en mogelijk aan agressief gedrag bij koppelen.
  • Overige medische problemen worden aangepakt. Helaas zijn wij veel konijnen met klachten aan het gebit, konijnen met parasieten en andere veelvoorkomende problemen. Natuurlijk zullen die wij behandelen.

Met de afstandskosten die wij ontvangen kunnen wij een deel van deze kosten dekken.


Het verhaal van gedumpte Panda

Ik ben Panda.
Een tijd geleden werd ik, samen met twee andere konijnen, in een weiland gedumpt. Bang en verloren zaten we daar, verstoten door de mensen die we ooit vertrouwden. In paniek belandde ik in een sloot, waar ik modderig en verkleumd achterbleef.
Gelukkig kwam de dierenambulance me te hulp. Dankzij hun heldhaftige daad kwam ik terecht bij Hazel, een opvangcentrum voor konijnen. Daar kon ik bij een lieve pleegmama opdrogen en langzaam weer op mijn gemak komen.
Mijn twee vrienden zijn helaas nooit meer gevonden…

Het duurde even, maar uiteindelijk vond ik mijn gouden mandje. Een lieve familie adopteerde me en gaf me de liefde en aandacht die ik zo hard nodig had. Ik kreeg een prachtige naam, Panda, en leerde wat het betekent om deel te zijn van een gezin.

Mijn verhaal is er een van verdriet en geluk. Het toont de harde realiteit van konijnen die gedumpt worden, maar ook de kracht van hoop en de warmte van menselijke liefde.
Daarom wil ik mijn stem gebruiken om te pleiten tegen het dumpen van konijnen. We zijn geen speeltjes, maar levende wezens met gevoelens en behoeften. We verdienen liefde, respect en een veilige thuis.
Daarom, dump niet!

Denk aan mij, Panda. Denk aan alle konijnen die gedumpt worden en die hunkeren naar een warm thuis.

Panda

Laat Panda’s verhaal een inspiratie zijn voor een betere toekomst voor alle konijnen.


Aanvraag voor afstand


    Om welke geslachten gaat het?
    Voedster(s):
    Ram(men):

    Is (zijn) je konijnen(en) gecastreerd?
    Voedster(s):
    Ram(men):

    Is (zijn) je konijnen(en) geënt?

    Woont (wonen) je konijn(en) op dit moment binnen of buiten?

    Kan je wat meer vertellen over het karakter, de leeftijd en overige belangrijke informatie over je konijn(en)?

    Om ervoor te zorgen dat je konijn goed terecht komt hebben wij een adoptieprocedure. Hier lees je meer over ons adoptieproces.

    Wij vinden het fijn om een foto van het konijn(en) te ontvangen. Kan je hier foto's uploaden zodat we een beeld hebben over wie het gaat.

    (bestandformaat jpg/png/jpeg & maximaal 15 mb)


    Belangrijk om te weten, we hebben een wachtlijst voor afstand van konijnen. Soms gaat het sneller en soms minder snel. Het is daardoor lastig om een indicatie te geven hoe lang het nog zal duren.

    Mocht het onverhoopt niet lukken om dit formulier te verzenden, neem dan contact op via dit emailadres.

    hazelAfstand