Het kan vriezen het kan dooien …

Stonden we vorige week nog op het ijs, deze week zitten we met een ijsje op het terras. En die winterjas, die kan wel uit.

Ook onze kleine knagers verruilen hun dikke wintervacht voor een dunnere variant: Ze komen in de rui.

Meestal verloopt dit proces soepel, maar een enkele keer treedt een complicatie op. Het is daarom goed alert te blijven.

Konijnen wassen zichzelf en elkaar regelmatig. In de ruiperiode krijgen ze daardoor ongemerkt veel haren binnen. Hiermee lopen ze het risico een haarbal te ontwikkelen, zoals we die ook van katten kennen. In tegenstelling tot katten kunnen konijnen echter niet braken. Ze raken een haarbal dus niet meer kwijt. Is je konijn in de rui en valt je op dat je konijn minder eet en slecht of niet meer keutelt raadpleeg dan altijd een dierenarts. Deze kan Prozyme voorschrijven, een middel dat de blokkade helpt oplossen. Je kunt dit middel ook zelf bestellen op de site www.konijnenbelangen.nl en preventief toedienen als je konijnen heftig ruien.

Voorkomen is beter dan genezen. Je kunt verhinderen dat je konijn veel haren binnenkrijgt door hem of haar regelmatig te borstelen en zo losse haren te verwijderen. Speciale konijnenborstels vind je in de dierenspeciaalzaak of op internet. Konijnenborstels hebben altijd zachte haren, let daar op bij de aanschaf. Een klam washandje werkt ook goed. Maak het washandje niet te nat, anders vat je konijn misschien kou.

Geef een konijn in de rui een extra lijnzaadbrokjes (advies: normaal één brokje per dag). Deze hebben een gunstige invloed op de spijsvertering en zorgen voor een glanzende vacht.

Langharige konijnen kun je in deze periode laten trimmen. Zo voorkom je niet alleen een haarbal maar ook vervelende klitten in de vacht. Onze vrijwilligster Ellie is gediplomeerd konijnentrimster. Je kunt ‘Hazel’ mailen om met haar in contact te treden.

De rui is – hoewel een natuurlijk proces – een lichamelijke belasting voor konijnen. Ondersteun ze daarom met goed voer: onbeperkt hooi, een handje biks, wat verse groenten en gedroogde kruiden.

Via onderstaande link kom je bij een lijst van veilige groente- en fruitsoorten voor konijnen:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/groenten-fruit-kruiden-konijnen

Is je konijn geen groenten, fruit en kruiden gewend, bouw dit dan langzaam op.

Tot slot: Heeft je konijn de winter binnen doorgebracht maar wil je hem in de zomer buiten huisvesten? Dan is dit zachte weer een goed moment om de overgang voor te bereiden. Laat je konijn in de warme middagzon dagelijks een half uur tot een uur aan de buitentemperatuur wennen en bouw dit langzaam op. ’s Avonds gaat je konijn dan weer naar binnen, want de nachten zijn nog fris. Als je dit volhoudt tot de winter voorbij is, is je konijn straks klaar voor de definitieve overstap.

Heb je nog een vraag over bovenstaande of wil je iets anders weten? Heb je uit eigen ervaring een tip voor andere konijnenbezitters? Neem contact met ons op.

hazelKonijnen in de rui